مراقبت های دوران حاملگی :


خانم های باردار باید با رعایت نکاتی در دوران حاملگی سلامت خود و جنین را حفظ نمایند. در ادامه به مراقبت های لازم در دوران بارداری اشاره می گردد.


سونوگرافی :

یکی از کارهایی که معمولا در دوران بارداری صورت میگیرد سونوگرافی است. با اینکه این امر باعث می شود که جنین دیده شود و سلامت آن حفظ شود اما در صورتی که سونوگرافی بیش از حد معمول صورت گیرد ممکن است آسیب هایی به جنین وارد نماید. بنابر این نیاز است که انجام سونوگرافی با دقت انجام گیرد تا مشکلاتی در این خصوص پیش نیاید. در دوران بارداری نیاز است که 4 بار سونوگرافی انجام گیرد بدین صورت:

• اولین بار: در بار اول سونوگرافی جهت وجود جنین در داخل یا خارج رحم بررسی می شود.

• دومین بار: انجام سونوگرافی دومین بار در هفته ی 12 بارداری صورت میگیرد. در این زمان جنین بسیار شبیه به نوزاد است و پزشک متخصص اعضای مختلف بدن جنین مانند سر و گردن ، قرینگی و… را بررسی خواهد نمود. همچنین در هفته 12 صدای قلب جنین به وضوح شنیده می شود.

• سومین بار: سومین بار در هفته 18 بارداری انجام میگرد.

• چهارمین بار: برای بار چهارم نیاز است که سونوگرافی در هفته 32 بارداری انجام پذیرد.

از هفته ی 12 به بعد پزشک متخصص زنان بیشتر قد جنین را بررسی خواهد کرد. معمولا پزشک از این روش سن دقیق باردرای را تشخیص خواهد داد.


Sono


نکته ای که بسیار مهم است اندازه گیری عرض گردن جنین است. در صورتی که اندازه گردن بیشتر از 3 میلی متر باشد نیاز است که آزمایش آمنیوسنتز انجام شود.آزمایش آمنیوسنتز یک نوع نمونه برداری از مایع آمنیون است و احتمال وجود هرگونه آنرمالی کروموزمی را شناسایی میکند.

در هفته 22 وضعیت جنین بطور کامل چک می شود. در این زمان مشاهده اندام های داخلی به ویژه قلب و سر برای پزشک متخصص زنان اهمیت بالایی دارد.

در این زمان جنین در حال حرکت قابل مشاهده است و اندام های جنین شکل گرفته است. در این زمان می توان به راحتی پسر یا دختر بودن جنین را تشخیص داد.

در هفته 32 اندام های مغزی جنین مورد بررسی قرار میگیرد و رشد طبیعی جنین مشخص می شود.

رژیم غذایی در دوران بارداری :

در سه ماه اول بارداری مادر دچار تغییراتی در بدن خود می شود به این صورت که با داشتن حالت تهوع های شدید و یا خفیف میل کمتری به غذا دارد. برای از بین بردن این کم اشتهایی تنها می توان رژیم غذایی مناسبی را برای مادران در نظر گرفت. مادران می توانند با مراجعه به متخصص زنان و زایمان برنامه غذایی مناسبی را برای خود در این دوران در نظر بگیرند.

خانم های باردار بهتر است در سه ماهه اول بارداری غذاهای سبک با حجم کم اما پر کالری را مصرف کنند. چون جنین از راه جفت از بدن مادر تغذیه می کند، باید با دریافت تمامی مواد مغذی بتواند رشد خود را با روند طبیعی پیش ببرد پس مادر باید از تمامی گروه های مواد غذایی استفاده کند تا بتواند سلامت جنین خود را تضمین کند.

اما در سه ماهه دوم بارداری جنین با سرعت بیشتری رشد می کند و در این مرحله می توان گفت بسیاری از اندام های کودک مانند سیستم های عصبی ،ساختمان قلب و دیگر اندام ها در حال شکل گیری و کامل شدن است همچنین اشتهای مادر در این چند ماه به اوج خود می رسد اما باید مواد غذای مصرف شده کنترل شده باشد. در ماه چهارم ممکن است، پزشک متخصص زنان و زایمان به مادر باردار ویتامین D را به صورت قرص تجویز نماید تا استخوان های جنین به طور طبیعی و محکم تشکیل گردند .برای تامین کلسیم و ویتامین D مورد نیاز، مصرف محصولات لبنی توصیه می شود.

در سه ماهه سوم بارداری مادر همچنان باید به سلامت تغذیه ای خود اهمیت دهد و همچنان باید برنامه غذایی سالم و متنوع خود را حفظ کند. مغز جنین در سه ماهه سوم بارداری به شدت در حال رشد و تکامل است و خوردن غذاهای غنی از امگا 3 می تواند در این فرایند موثر باشد. ماهی قزل آلا یکی از منابع خوب اسید چرب DHA است که به تکمیل سیستم عصبی جنین کمک می کند.

خانم های باردار بهتر است که در دوران بارداری تحت نظر پزشک متخصص زنان باشند و طبق توصیه پزشک در زمان های تعیین شده مورد معاینه قرار گیرند تا بتوانید این دوران را به راحتی پشت سر بگذارند.

care